Stine ser frem mot nye mål

  • Stine er klar for siste økt før persen skal utfordres.
    Stine er klar for siste økt før persen skal utfordres.

    Stine Holm Røed, 15 år, Bjerke i Oslo

  • Ungdomsskoleelev, 10.klasse på Frydenberg skole
  • A-gruppa i SK Speed: Trener 9 ganger i uken, totalt 24 timer i uken og over 20 timer i vannet.
  • Sammenlagt i vannet: ca 1000 timer i året. (Det er samme antall timer trening som Therese Johaug, for å sette det i perspektiv)
  • Tips til andre unge svømmere: kom på trening, gjøre ditt beste og hør på trenerne

Det er en krevende oppgave speedsvømmer Stine Holm Røed skal gi seg i gang med på OI Open på Tøyenbadet den kommende helgen. Persen på 1.10,31 på 100 fly skal ned 35 hundredeler, og det er mye i en øvelse med små marginer. Være fokusert og huske på alt, tenke mye på teknikk og øve på teknikk, det er oppskriften.

Stine startet med kurssvømming rundt 4-5 års alder. Hennes inspirasjon har hele tiden vært den fire år eldre søsteren, Susanne, som allerede var godt i gang da Stine begynte med svømmetrening i 2007. Men nå har jentene i A-gruppa tatt over som inspirasjonskilde. Selv om det er en individuell idrett er teamfølelsen blant de fire jentene i A-gruppa viktig for Stine:

«Det er veldig viktig at jeg trives sammen med de jeg trener med. Og det gjør jeg. Jentene har det fint sammen.»

Hun fortsetter: «Vi pusher hverandre og blir glade når andre gjør det bra»

stine

For å tåle bortimot 1000 timer i vannet i året er det også avgjørende med gode støttespillere hjemme. «Det hadde vært veldig vanskelig å klare seg uten støtten fra mamma og pappa. Det er de som kjører meg, og gir meg mat, men aller viktigst; heier  på meg og støtter meg».

Stine spiser flere varme måltider om dagen, mange energibarer og sover minst 8 timer hver natt. Restitusjon er viktig, både i form av godt kosthold og nok hvile for kroppen. Hvis det er morgentrening er det som regel tidlig i seng, rundt ni-halv ti om kvelden. Det er mye forsakelse for en svømmer med høye mål og krav til seg selv. Men til tross, ved å investere så mye tid, er det en forutsetning å like det man gjør:  «Jeg gleder meg til hver trening», slår Stine fast.

Stines neste mål er nettopp UM-kravet på 100m butterfly på 1.09,93. Hun nådde en milepæl ved å klare UM-kravet på 200m butterfly under Bergen Swim Festival på Alexander Dale Oen Arena i april. Stine forbedret tiden under NM langbane til godt under UM-kravet i juli samme sted. Det store målet for Stine er NM-finale i 100 eller 200m fly. Da må tidene ned med drøyt 10-15 sekunder, men ingen umulig oppgave med målrettet og hardt arbeid, mener Stine, men det ligger likevel langt frem. Ett skritt på veien blir å oppnå helgens kvalifiseringskrav til UM.

«Jeg er klar for helgen, veldig gira. Jeg har gjort alt jeg kan på trening og gleder meg».

Stines øvelse, 100m butterfly, starter lørdag i Tøyenbadet kl. 15.49. Hvis du ikke har mulighet til å være der, følg gjerne med på Stine eller andre Speed-utøvere på livetimingen til stevnet her.

Stine (nærmest kamera) og A-gruppa på siste trening før OI Open starter med 1500m fredag.
Stine (nærmest kamera) og A-gruppa på siste trening før OI Open starter med 1500m fredag kveld kl. 1900.